Wszyscy potrzebujemy witaminy C, ale nie każdy lubi cytrusy bogate w witaminę C. Okazuje się jednak, że nie są to najlepsze źródła. Witamina C – gdzie jest najwięcej?
Dlaczego potrzebujemy witaminy C?
Witamina C jest niezbędna do życia. Bez niej nasze ciała nie mogą funkcjonować. Jego ogromne wady prowadzą do pojawienia się wielu groźnych chorób, takich jak szkorbut. Ale nasze ciała mogą odczuwać nawet drobne wady. Mogą szybko doprowadzić do takich stanów, jak obrzęk i krwawienie dziąseł, ból stawów, zmęczenie, podrażnienie, obniżony nastrój, szybkie powstawanie siniaków i zaczerwienienie skóry. Na szczęście jest to łatwo dostępna witamina, którą można znaleźć w wielu produktach spożywczych.
Owoc cytrusowy
Rzeczywiście, w cytrusach jest ich wiele. Jeśli lubimy owoce takie jak pomarańcze czy mandarynki, to mamy szczęście. Dwie średniej wielkości pomarańcze lub dwa grejpfruty wystarczą, aby zaspokoić nasze codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a jeśli nie lubisz surowych owoców, możesz również wypić sok z cytrusów. W miąższu najlepiej skoncentrowane są te wyciśnięte z owoców. Oznacza to, że szklanka soku z cytrusów może w pełni zaspokoić nasze codzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Brokuły
Nie wszyscy wiedzą, że brokuły to kolejna roślina bogata w witaminę C. W rzeczywistości ilość w tym warzywie jest podobna do tej w pomarańczach. Oznacza to, że dwa średniej wielkości brokuły wystarczą do uzupełnienia dziennej podaży witaminy C. To nie koniec dominacji brokułów. Zawierają wiele innych witamin i pierwiastków śladowych, które są niezwykle ważne dla funkcjonowania naszego organizmu. Wśród nich znajdziemy fosfor, wapń, potas, żelazo i cynk.
Kalafior
Podobnie jak brokuły, kalafior jest również doskonałym źródłem witaminy C. Nie ma znaczenia, czy jesz na surowo, ugotowane czy upieczone – w każdej wersji jest pełne witaminy C. Jeśli chcemy go jeszcze bardziej zwiększyć, warto dodać do niego trochę ziół, np. tymianek, który jest doskonałym źródłem witaminy C. Jako dodatkowy bonus kalafior jest również doskonałym źródłem błonnika i witaminy K.
Czerwona kapusta
Kolejnym zaskakującym warzywem bogatym w witaminę C jest czerwona kapusta. Kolejną zaletą jest to, że zawiera znacznie mniej cukru niż owoce cytrusowe. Oznacza to, że ma znacznie mniej kalorii. Filiżanka posiekanej kapusty ma mniej niż 30 kalorii, aby zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, w porównaniu do przeciętnej szklanki soku pomarańczowego, która ma około 100 kalorii, czyli ponad trzykrotnie więcej niż posiekana kapusta.
Kiwi
Jednak kiwi jest bogaty w witaminę C, co nie dziwi. Być może dlatego, że kojarzy nam się z kwaśnym smakiem, z którego słynie ten owoc. Spożywanie tylko jednego kawałka tego owocu dziennie może zaspokoić prawie wszystkie potrzeby witaminy C, a także jest lekkostrawny, a regularne spożywanie kiwi może utrzymać zawartość witaminy C w naszym organizmie na normalnym i wysokim poziomie. Nie każdy wie, że skórki kiwi są również jadalne i bogate w wiele cennych składników, w tym witaminę C. Kiwi nie trzeba obierać przed jedzeniem. Wystarczy je dokładnie umyć czystą wodą z kranu.
Słodka papryka
Popularna w naszych kuchniach duża papryka w kształcie dzwonu zawiera również moc witaminy C. Dodatkowo są bogate w witaminę A, potas, błonnik i kwas foliowy. Czy ich kolor ma znaczenie? Tak się okazało. Czerwona papryka ma najwyższą wartość odżywczą i najdłużej dojrzewa w krzaku. Dlatego zawierają ponad dwukrotnie więcej witaminy C niż zielona papryka.
Truskawka
Mamy szczęście, jeśli mamy wielką miłość do truskawek. Te małe, słodkie, uwielbiane owoce zawierają bardzo wysoki poziom witaminy C. Podobnie jak papryki – im bardziej czerwone, tym lepiej. Jedna filiżanka truskawek dziennie wystarczy, aby zaspokoić nasze zapotrzebowanie na witaminę C.
Pomidor

Co ciekawe, pomidory mogą również mieć wysoki poziom witaminy C. Niestety działa to tylko ze świeżymi warzywami. Zawartość witaminy C w pomidorach gwałtownie spada, gdy je gotujemy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby cieszyć się średniej wielkości surowym pomidorem w kanapce. Zapewni około 20% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Podobnie jak inne rośliny, czerwone pomidory mają największą ilość witaminy C.
Ziemniak
Ziemniaki to bardzo skromne warzywo, którego zwykle nie lubimy. W rzeczywistości zawierają prawie wszystkie witaminy i pierwiastki śladowe, których potrzebujemy do przeżycia! I oczywiście jest witamina C. Mają podobną zawartość do pomidorów, więc średniej wielkości ziemniak dostarcza 20% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Co ważne, podczas obróbki termicznej nie przypomina pomidorów ani papryki. Aby jednak zachować jak najwięcej wartościowych składników, najlepiej jest piec, a nie gotować.