Jaki miód na stany zapalne? Miód to produkt, który działa przeciwzapalnie, odżywczo i antybakteryjnie. Właściwości lecznicze tego produktu wynikają zarówno ze złożonego składu chemicznego, jak i biologicznego pochodzenia. Miód to słodki syrop pozyskiwany z nektaru i substancji cukrowych wydzielanych przez rośliny. Dorosła pszczoła miodna zbiera nektar z kwiatów, dostarcza go do ula i przekazuje młodszym robotnicom, które przetwarzają powstałe substancje. Następnie pszczoły robotnice wkładają częściowo przygotowane surowce do plastrów miodu. Tam wilgoć stopniowo odparowuje i zamienia się w miód, który ma wiele przydatnych właściwości.
Główne powody leczniczych właściwości miodu
- Bogata kompozycja. Miód zawiera witaminy, pierwiastki śladowe, enzymy, minerały – łącznie ponad dwieście różnych substancji.
- Cukry proste. Podczas przetwarzania pszczoły rozkładają złożone węglowodany. Dzięki temu produkt jest lepiej wchłaniany przez organizm.
- Działanie antybakteryjne. W procesie częściowego trawienia nektaru pszczoły nasycają go enzymami, które zapobiegają rozwojowi bakterii.
- Miód pszczeli to magazyn zdrowia. Najczęściej stosuje się go w leczeniu przeziębień oraz stanów zapalnych. Wynika to z faktu, że produkt ma działanie immunostymulujące i napotne. Pomaga przy stanach gorączkowych, uczuciu osłabienia.
Ale nie jest to jedyne zastosowanie miodu, w szczególności stosuje się do leczenia ran. Miód ma wyraźne działanie antybakteryjne, co wynika z kilku powodów. Po pierwsze, dzięki dużej zawartości cukru, wiąże wodę w ranie i zabiera ją z bakterii. Po drugie, miód zaburza metabolizm drobnoustrojów chorobotwórczych. Po trzecie, zwiększa produkcję peptydów przeciwdrobnoustrojowych. Dzięki tym właściwościom produkt działa przeciwzapalnie i wykazuje wysoką skuteczność nawet na stare, nie gojące się rany ze względu na obecność bakterii opornych na antybiotyki.
Polecamy sprawdzić:
-
- miód malinowy cena https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Malinowy/24
- miód kremowany cena za litr https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Kremowany/27
- cena miodu nawłociowy https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Nawlociowy/25
Jaki miód na stany zapalne?
Miód lipowy jest bogaty w substancje przeciwdrobnoustrojowe. Działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Doskonały środek do leczenia chorób układu oddechowego: stanu zapalnego migdałków, oskrzeli, astmy i gruźlicy. Przydatny przy oparzeniach i egzemie, pomaga przy chorobach nerek i zapaleniu pęcherza. Współcześni naukowcy udowodnili, że jego przydatność opiera się na obecności ogromnej liczby enzymów łagodzących stany zapalne, a także witamin (K, B, E), substancji biologicznie czynnych, pierwiastków śladowych.
Miód gryczany na stany zapalne
Miód gryczany jest zawsze zalecany do stosowania w niwelowaniu chorób układu oddechowego, zapalenia migdałków. Wynika to nie tylko ze zdolności produktu do usuwania z organizmu patogennych mikroorganizmów, ale także z faktu, że poprawia odporność. Pomaga zwalczać infekcje wirusowe, bakteryjne, działa przeciwzapalnie. Miód gryczany ma zdolność eliminowania infekcji, wszelkich patogennych mikroorganizmów ze skóry, ma działanie gojące rany. Posiada właściwości antyseptyczne, dlatego wskazany jest w leczeniu różnych chorób skóry i ran ropnych. Przy kaszlu działa rozgrzewająco na klatkę piersiową, przyczynia się do naturalnego oczyszczenia oskrzeli z plwociny.
Miód spadziowy na stany zapalne
Miód spadziowy działa na organizm jak probiotyk. Dzięki zastosowaniu takiego miodu poprawia się mikroflora w jelicie, wzrasta ilość potrzebnych bakterii. Produkt zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, dzięki czemu wspomaga usuwanie wolnych rodników z organizmu. Miód spadziowy zawiera dużą ilość naturalnego antybiotyku. W wyniku zwiększonej zawartości enzymu organizm jest lepiej chroniony przed bakteriami i wirusami.
Miód z propolisem na stany zapalne
Miód z propolisem zwiększa obronę organizmu i przyspiesza powrót do zdrowia w różnych chorobach. Stosuj miód z propolisem w leczeniu chorób:
-
-
- Jamy ustnej (zapalenie jamy ustnej, próchnica, stan zapalny dziąseł).
- Układ oddechowy (stan zapalny oskrzeli i płuc).
- Przeziębienia (zapalenie migdałków, grypa).
- Narządy trawienne (wrzody, stan zapalny żołądka i okrężnicy).
- Jako maść miód z propolisem stosuje się w zewnętrznie do przygotowania roztworu do leczenia różnych stanów zapalnych: spojówek, rogówki oka, zatok, pochwy, hemoroidów.
-
Miód rzepakowy na stany zapalne
Jest to jeden z pierwszych miodów produkowanych przez pszczoły po zimie. W składzie miodu rzepakowego, podobnie jak w nektarze pozyskiwanym z kwiatów rzepaku, znajdują się olejki eteryczne, garbniki, związki gorczycy, flawonoidy, biopierwiastki, witaminy B, K i C, kwas nikotynowy, cholina, kumaryna, saponiny oraz śladowe ilości alkaloidów. Miód ten stosuje się również przy chorobach wątroby i dróg żółciowych. Miód rzepakowy rozpuszczony w mleku łagodzi stan zapalny gardła. Ma wyraźny efekt regeneracyjny we wszystkich tkankach i komórkach. Działanie antybakteryjne pomaga wyeliminować patogenną mikroflorę w jelitach i ogólnie usprawnić jego pracę. Duża ilość olejków eterycznych rzepaku pomaga w leczeniu infekcyjnych i zapalnych zmian skórnych oraz błon śluzowych. Przydatny jako profilaktyka w okresie przeziębień i infekcji dróg oddechowych.
Miód wrzosowy na stany zapalne
Miód wrzosowy jest bardzo skuteczny jako środek przeciwbakteryjny i przeciwdrobnoustrojowy, który uważa się, za lepszy niż miód manuka w terapii poważnych infekcji bakteryjnych. Działanie antybakteryjne miodu wrzosowego wynika z niskiej kwasowości oraz polifenoli. Jest stosowany przy różnych chorobach zapalnych dróg oddechowych i jamy ustnej. Jest stosowany w terapii wspomagającej w leczeniu zapalenia oskrzeli ze względu na właściwości wykrztuśne. Pomaga złagodzić ataki astmy i kaszel podczas przeziębienia.